De leapfrog van Afrika (NL)

De leapfrog (innovatiesprong) van Afrika
TEDGlobal2017, Arusha, Tanzania

Het continent Afrika gaat ons links en rechts voorbij in het gebruik van innovaties waarvoor je alleen een smartphone nodig hebt. Zo is bijvoorbeeld betalen met bitcoin in veel Afrikaanse landen al de normaalste zaak van de wereld. Worden smartphones ingezet voor medische diagnose en kan je als arts een zak bloed door een drone laten bezorgen via sms of whatsapp. Een paar inspirerende hoogtepunten van TEDGlobal2017 in Arusha, Tanzania wil ik met jullie delen.

100% mobile first

Maar eerst nog wat achtergrond, want waarom wordt er juist door Afrika zo’n sprong gemaakt? ‘Leapfrogging’ betekent letterlijk ‘haasje-over’ en figuurlijk een of meerdere stappen overslaan in elkaar opvolgende innovaties.
Afrika is een 100% mobile first continent. Bijna iedereen heeft een mobiel, zelfs de Masai die met een stok achter een kudde geiten aanlopen zie je met een telefoontje.

Een vaste aansluiting is er (buiten de steden) vaak niet, dus die stap (de vaste telefoon) slaat men alvast over. De meeste landen hebben bovendien weinig of een slecht werkende infrastructuur voor zaken als geld, verkeer, energie etc. En er zijn onvoldoende middelen om dit op te lossen.

Niet vastzitten in geijkte systemen
Het voordeel hiervan is dat mensen niet vastzitten in geijkte systemen, die acceptatie van nieuwe technologie toch vaak in de weg zitten. Bovendien is er absoluut geen gebrek aan ideeen, creativiteit en natuurlijk mobieltjes. Dus juist in Afrika schieten de mobiele toepassingen uit de grond.

Zelfdiagnose via smartphone
Een mooie talk was die van een oogarts die een diagnose methode ontwikkelde voor de smartphone, want met zijn dure apparatuur over de hobbelwegen door Afrika scheuren is geen optie. Bovendien zijn er te weinig van ‘zijn soort specialisten’ om iedereen te kunnen onderzoeken. Dan moet je creatief zijn. Met slechts een smartphone, en wat uitleg over de test kan men nu zelf de basis testen doen en bepalen of de vaak lange reis naar de oogarts nodig is.

ABRA
Niet uit Afrika ook geen talk, maar wel heel interessant is het in sillicon valley ontwikkelde ABRA. De CEO was bij TEDGlobal omdat juist in Afrika voor zijn concept een grote markt is. Via ABRA kan je bitcoin kopen, opslaan, verzenden en ontvangen in je eigen valuta.

Abra + Bitcoin

Zipline: Bloedbezorging via drones
Ook verrassend: Zipline, een drone (onbemand vliegtuigje) die bloed bezorgt bij ziekenhuizen/artsen wanneer ze het nodig hebben. Want het is te duur om overal van alle bloedtypen voldoende te hebben en de wegen zijn te slecht om het snel te kunnen vervoeren. Dus: centraliseren en via de lucht bezorgen. Een sms is voldoende. Na Rwanda gaat nu ook Tanzania Zipline gebruiken.
http://www.flyzipline.com/

ICOW
Is een app die boeren coached en informeert via SMS, waardoor ze hun bedrijfsvoering kunnen verbeteren en veel meer kunnen produceren. Simpel, maar super effectief en belangrijk voor Afrika.
http://www.icow.co.ke/

Hou TED.com in de gaten voor de talks van TEDGlobal2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *